maandag 3 november 2008

Wilders vs. Hitler

Geert Wilders is weer eens boos. Deze keer werd zijn 'film' Fitna in een lesboek wat op openbare basisscholen wordt verspreid vergeleken met het boek Mein Kampf van de ooit alom gerespecteerde auteur Adolf Hitler. Of nouja, eigenlijk constateert het lesboek dat beide publicaties 'zijn gebaseerd op eenzijdige denkbeelden'. Dat is natuurlijk een waarheid als een koe: het partijprogramma van de ChristenUnie is ook (althans gedeeltelijk) gebaseerd op eenzijdige denkbeelden, net als het werk van Annie M.G. Schmidt, of de grondwetten van bijvoorbeeld Nederland, of Iran. Het is dus een ietwat ongelukkige keuze om nou juist deze twee werkjes er uit te lichten, omdat je dan de verdenking op je laadt dat je niet zozeer wilt constateren dat ze gebaseerd zijn op eenzijdige denkbeelden, maar ze aan elkaar wilt koppelen en via de producties de producenten met elkaar in verband wilt brengen. Dat getuigt van niet erg veel respect voor meneer Wilders en zijn pogingen om zijn al dan niet abjecte mening onder de aandacht te brengen.

De Stichting Dag van Respect, die het boek publiceerde, heeft bij monde van directrice Corinne Bierman inmiddels excuses aangeboden, want "het is nooit onze bedoeling geweest zo'n vergelijking te maken". De vraag die dit oproept is natuurlijk of de Stichting Dag van Respect haar eigen boek niet heeft doorgelezen voor publicatie, of dat ze dachten dat Wilders het niet zou merken en ze er wel mee zouden wegkomen. Wat het ook was, dergelijke vergissingen zijn geen aanbeveling voor de stichting, om het maar eens subtiel uit te drukken.
Je kunt je ook afvragen wat die andere auteur, Adolf Hitler, van een vergelijking tussen zijn lijvige (818 pagina's!) en grondig filosofisch onderbouwde boekwerk en het 10 minuten durende Windows Movie Maker prutswerkje van Wilders zou vinden, maar de erven hebben zich voorzover bekend nog niet beklaagd. En zijn lievelingseten mocht ook al niet meer op tv bereid worden..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten