dinsdag 4 november 2008

De VS stemmen

Het is eindelijk zo ver, de Amerikanen kunnen vandaag naar de stembussen. Vannacht zal het antwoord op de vraag die ons al maanden bezig houdt beantwoord worden.
Obama/Biden of McCain/Palin?

Wie het ook mag worden. Hij heeft een fikse taak voor de boeg. president Bush heeft in de 8 jaar dat hij geregeerd heeft een flinke rotzooi gemaakt voor zijn opvolger.Twee oorlogen die samen meer dan 1 miljard dollar per dag kosten. Een kredietcrisis van gigantisch formaat die geleidt heeft tot duizenden dakloze mensen. Een imago van de VS dat ongekend slecht is. En misschien nog wel het belangrijkst: de verwachting bij het volk dat het met een nieuwe president wel beter MOET gaan.

Daar zit volgens mij een gigantisch opgave voor de nieuwe president, zij het Obama of McCain. Want de situatie zal zeker nog verslechteren in de VS (en de rest van de wereld).
Het is zeer waarschijnlijk dat het langer dan één ambtstermijn duren voor deze problemen uit de wereld zijn geholpen, dus is het maar zeer de vraag of de president na die tijd nog genoeg steun heeft van het volk om herkozen te worden.
En dat terwijl het juist nu zo belangrijk is om een consequent beleid te voeren. Als de regering het over vier jaar al over een andere boeg gooit kunnen de problemen veel langer dan nodig is voortduren.

Een klein voorbeeld hiervan is de manier waarop de VS omgaan met Abortus en Homo-rechten. Doordat verschillende partijen en kandidaten hier anders over denken, en dus andere oplossingen hebben, blijven de problemen al jaren lang steken op hetzelfde punt. Ze werken elkaar tegen en komen dus geen stap verder.

Het zal mij zeer benieuwen of een van de kandidaten in staat is om hier goed mee om te gaan en kan voorkomen dat het tot een impasse komt. Het behoeft een zeer bijzonder persoon om dit tot een goed einde te brengen.
Ach, de tijd zal het leren.
Ik spreek u in 2012 weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten